دنیای نسل بتا دنیای پر از فناوری، ارتباطات جهانی و آگاهیهای اجتماعی و محیطی است. این نسل با ابزارهای دیجیتال و فناوریهای پیشرفته به دنیا میآید و دنیای آنها به شدت از تحولات تکنولوژیکی و تغییرات اجتماعی تأثیر میپذیرد.
یکی از ویژگیهای بارز نسل بتا این است که دنیای دیجیتال و فیزیکی برای آنها به طور کامل ادغام میشود. هر چند نسل آلفا شاهد پیشرفتهای چشمگیر تکنولوژی هوشمند و هوش مصنوعی بود، اما نسل بتا در دورانی زندگی خواهد کرد که این فناوریها به طور عمیق و گستردهای در تمامی جنبههای زندگی روزمره (از آموزش و محیط کار گرفته تا خدمات بهداشتی و سرگرمی) نفوذ میکند. اینبار کودکان بازیگران فیلمها و مجموعههای سریالی را میدیدند، بازیکنان ورزشهای قهرمانی را، کسانی که تشویق دریافت میکردند و مدال موفقیت به گردن میآویختند. نسلی پدید آمد که الگوهایش تغییر کرده بود، متأثر از پیشرفت فناوری.
البته که این رسانهها قدرت جامعه را در شکلدهی منابع انسانی خود افزایش دادند. رادیو و تلویزیون به دلیل نفوذ در کانون خانواده، قدرت حکمرانی را در یکسانسازی آحاد جامعه و افراد انسانی متحول کرد. این تأثیر شگرف فناوری در رشد شخصیت انسان و شکلدهی به نیازها و سبک تأمین آنها را زمانی میشود بهروشنی و در تحولی عمیق مشاهده کرد که به پیدایش فناوری شبکه رایانهای جهانی اینترنت بنگریم. فضای مجازی آمد و آن رابطه یکسویه را متحول ساخت. هر انسانی دیگر میتوانست خود یک رسانه باشد، حتی در دوران کودکی.
نسل بتا بیشتر از هر نسل دیگری تحتتأثیر فناوریهای پیشرفته و هوش مصنوعی قرار دارند. این نسل در توهم دنیایی از رباتها، واقعیت مجازی و اینترنت اشیا رشد خواهند کرد و بهطور ویژهای از ابزارهای جدید آموزشی و سیستمهای یادگیری برخط (آنلاین) بهرهمند میشوند. از آنجا که این نسل بهطور گسترده به فناوریهای جدید دسترسی دارد، انتظار میرود در آینده تواناییهای بسیار بالاتری در استفاده از ابزارهای دیجیتال داشته باشد، حتی فراتر از آنچه برای نسل زد پیشبینی میشد.
در یک چشمانداز ۱۰ساله پیشبینی میشود یک پنجم نیروهای کار فعال در جامعه را نسلی تأمین کنند که امروزه با همین عنوان بتا شناخته میشوند. این پیشبینی نگرانیهایی را نسبت به توانمندیهای ادراکی، شناختی و کارکردی این نسل برانگیخته است. با توجه به فرآیند رشدی که داشتهاند و گستردگی مقیاس در پذیرش الگوهای رفتاری، آیا میتوانند نیروهای کارآمدی برای نظام اجتماعی باشند؟
دنیای نسل بتا دنیای پر از فناوری، ارتباطات جهانی و آگاهیهای اجتماعی و محیطی است. این نسل با ابزارهای دیجیتال و فناوریهای پیشرفته به دنیا میآید و دنیای آنها به شدت از تحولات تکنولوژیکی و تغییرات اجتماعی تأثیر میپذیرد. به دلیل دسترسی به اطلاعات گسترده و آگاهی از مسائل جهانی، این نسل نسبت به نسلهای قبلی حساستر به مسائل اجتماعی، محیطزیست و حقوق بشر است.
نسل بتا از فناوریهایی بهرهمند است که تمام حواس پنجگانه بشر را درگیر میکند، مانند: واقعیت مجازی (VR) و واقعیت افزوده (AR) در زمینههای مختلف، مانند: آموزش، سرگرمی و حتی کار. تعاملات آنها با هوش مصنوعی بخش زیادی از زندگی روزمرهشان را شکل خواهد داد، از دستیارهای صوتی تا رباتها و اپلیکیشنهای هوشمند. برای نسل بتا، فرآیند یادگیری بیشتر به صورت برخط و از طریق پلتفرمهای دیجیتال انجام گرفته و آموزشهای مبتنی بر اینترنت، دورههای برخط و استفاده از ابزارهای دیجیتال به عنوان روشهای اصلی یادگیری نقش ایفا میکنند.
این شیوه بیشتر به یادگیری خودمحور و مستقل، از راههای برخط و از طریق منابع دیجیتال توجه دارد و معلم و مربی و استاد دیگر واسطه در تعلیم نیست. نسلی که از سنین پایین با مهارتهای دیجیتال آشنا شده و در زمینههای جدیدی، مانند: برنامهنویسی، طراحی دیجیتال و مدیریت دادهها آموزش میبیند.
با وجود ارتباطات گسترده در فضای دیجیتال، بسیاری از اعضای نسل بتا احساس تنهایی میکنند. این نسل بیشتر از هر نسل دیگری زمان خود را در شبکههای اجتماعی میگذراند، اما این ارتباطات اغلب سطحی و بدون عمق عاطفی هستند.
نسل بتا نیاز به آموزشهایی دارند که با توجه به نیازها و علایق فردیشان تنظیم شدهباشد. استفاده از فناوریهای آموزشی، مثل اپلیکیشنها و پلتفرمهای آنلاین، برای یادگیری مفاهیم جدید و به روز بودن برای آنها حیاتی است. در غیر این صورت تن به یادگیری نمیدهند و تلاش میکنند دانش خود را از راههای دیگر تأمین کنند. مدارس به شکل امروزی آنها و به روش سنتی دیگر نمیتواند برای آنها جذاب باشد.
با توجه به دسترسی گسترده به اینترنت و شبکههای اجتماعی، حفظ امنیت برخط و حریم خصوصی برای نسل بتا اهمیت زیادی دارد. این نسل نیازمند ابزارها و آموزشهایی برای محافظت از اطلاعات شخصی خود در فضای دیجیتال است.
با توجه به فشارهای اجتماعی و روانی که در اثر استفاده زیاد از شبکههای اجتماعی ایجاد میشود، نسل بتا به حمایت در زمینه سلامت روان و احساس تعلق به جامعه نیاز دارد. در این میان، به برنامههای حمایتی و فضای امن برای ابراز احساسات و نگرانیها باید توجه شود.
جامعه امروز در بسیاری از موارد نیاز به تغییراتی دارد تا بتواند با سرعت تحولات فناوری و اجتماعی همگام شود و پاسخگوی چالشهای پیشروی این نسل باشد.