تحقیقات «ایمپو» نشان میدهد که بیش از ۵۷ درصد زنان ایرانی روزانه بیش از سه ساعت از اینترنت استفاده میکنند. اینستاگرام و تلگرام بهعنوان پرطرفدارترین شبکههای اجتماعی و پیامرسانها در میان بانوان ایرانی شناخته شدهاند. همچنین، محتوای طنز با نزدیک به ۵۰ درصد محبوبیت، بهعنوان یکی از محتواهای پربازدید در فضای مجازی از سوی زنان ایرانی مطرح است.
بر اساس این پژوهش، زنان ایرانی اعتماد به محتوا در فضای مجازی را بر اساس معیارهای دیگری غیر از تعداد دنبالکنندگان ارزیابی میکنند. به طور خاص، ۳۲ درصد از آنها اعلام کردهاند که به محتوایی که با تجربیات شخصیشان همخوانی داشته باشد، اعتماد میکنند.
«ایمپو» بهعنوان بزرگترین پلتفرم سلامت زنان در کشور، در راستای مسئولیت اجتماعی خود، تصمیم به ارزیابی وضعیت استفاده زنان از فضای مجازی گرفت.
در این پژوهش، ۸۳۱ نفر به پرسشنامه پاسخ دادهاند. جامعه آماری شامل زنان ۱۵ تا ۵۰ساله ایرانی است که طبق آمارهای رسمی، تعداد آنها حدود ۲۵ میلیون نفر برآورد شده است. باتوجهبه نمونهگیری، نتایج این پیمایش با ضریب اطمینان ۹۹ درصد و ضریب خطای ۴.۵ درصد قابلاعتماد است.
بخش اول این پیمایش به بررسی میزان مصرف اینترنت توسط زنان اختصاص دارد. ۳۵.۷ درصد از شرکتکنندگان اعلام کردند که بین یک تا سه ساعت از اینترنت استفاده میکنند و ۳۱.۵ درصد بین سه تا پنج ساعت. همچنین، ۶.۵ درصد تنها تا یک ساعت و ۲۶.۳ درصد بیش از پنج ساعت از اینترنت استفاده میکنند. این یافتهها نشان میدهد که بیش از ۵۷ درصد زنان ایرانی بیش از سه ساعت از اینترنت استفاده میکنند.
در میان پیامرسانها، تلگرام با ضریب نفوذ ۶۸ درصدی، واتساپ با ۵۴ درصد و ایتا با کمتر از ۲۰ درصد، بیشترین استفاده را در میان کاربران زن ایرانی دارند.
در میان شبکههای اجتماعی، «اینستاگرام» با اختلاف در صدر قرار دارد و ۹۰ درصد از زنان در این شبکه فعال هستند. در حالی که یوتیوب با ضریب نفوذ ۱۸.۴ درصد در رده دوم قرار دارد.
یکی از سؤالات این پرسشنامه به محبوبیت محتوا اختصاص داشت. نتایج نشان میدهد که کاربران زن ایرانی به محتوای طنز بیشتر از سایر انواع محتوا علاقهمند هستند. محتوای طنز با ۴۶.۵ درصد، محتوای آشپزی با ۳۸.۲ درصد و محتوای موسیقی و رقص با ۲۹.۱ درصد به ترتیب محبوبترین محتواهای موردپسند کاربران زن ایرانی هستند. محتوای آموزشی، تربیت فرزند، فیلم و سریال، دکوراسیون و ادبیات نیز در ردههای چهارم تا هشتم قرار دارند.
تلگرام و اینستاگرام؛ بهعنوان محبوبترین شبکههای اجتماعی زنان ایرانی شناخته شدند
تطابق محتوا با تجربیات شخصی، بهعنوان معیار اصلی اعتماد کاربران به محتوای فضای مجازی شناخته شده است. این معیار با ۳۲ درصد، بهعنوان اولین اصل اعتماد و تعداد دنبالکنندگان با ۶.۱ درصد کمترین تأثیر را در دنبالکردن محتوا داشته است.